Zelf een kledingkast maken: de voor- en nadelen + tips

Zelf een kledingkast maken: de voor- en nadelen + tips

Ben je op zoek naar een nieuwe kledingkast? Dan kun je ervoor kiezen om deze te kopen, maar je kunt hem ook zelf maken. Het zelf maken van een kledingkast heeft zowel voor- als nadelen. Hier zullen wij kort iets over vertellen en daarnaast geven we enkele tips. Benieuwd? Lees dan snel verder.

De voordelen

Lage kosten

Wanneer je zelf een kledingkast maakt heb je als groot voordeel dat de kosten een stuk lager zullen zijn dan wanneer je een kledingkast koopt. Je betaalt enkel de kosten voor het materiaal. 

Voldoet aan jouw wensen

Met jouw creativiteit kun je de kast maken die exact voldoet aan jouw wensen. Je hoeft niet lang te zoeken naar de juiste kast, maar kunt deze helemaal zelf ontwerpen en samenstellen. Dit kan natuurlijk ook wanneer je een kast op maat laat maken, maar daar zitten hogere kosten aan verbonden. 

Goede kwaliteit

Wanneer je zeer tevreden bent over je eigen kluskunsten weet je zeker dat jouw kledingkast van goede kwaliteit zal zijn. Ook beginnende doe-het-zelvers kunnen een kast maken van goede kwaliteit. Met genoeg motivatie en concentratie kom je al een heel eind. 

De nadelen 

Tijd 

Zowel de voorbereidingen als het daadwerkelijk maken van de kast, kost best veel tijd. Je moet ervoor zorgen dat je een goed ontwerp hebt, de juiste materialen in huis haalt en de kast moet zelf in elkaar gezet worden. 

Gereedschap

Als beginnende doe-het-zelver is de kans groot dat je niet al het benodigde gereedschap in huis hebt. Het kan dus zijn dat je gereedschap moet aanschaffen, maar als je geluk hebt kun je het van iemand lenen. 

Tips

De juiste Afmetingen 

Bedenk van tevoren goed waar jouw kledingkast komt te staan. Het is belangrijk dat je de juiste afmetingen weet om een goed ontwerp te maken. Denk hierbij dus aan de hoogte, de breedte, maar ook de diepte van de kast.

Een ontwerp is belangrijk

Je kunt geen kledingkast maken zonder dat je een goed ontwerp hebt gemaakt. Aan de hand van het ontwerp kun je de benodigde materialen aanschaffen en op maat maken. Je hebt een duidelijk beeld van de vormgeving van de kast en kunt op deze manier eenvoudig aan de slag. Daarnaast is een duidelijk ontwerp de basis voor goede kwaliteit van jouw kast.

Het juiste gereedschap

Op basis van het ontwerp van jouw kledingkast kom je erachter welk gereedschap je nodig hebt. In de meeste gevallen kunnen schroeven en een boor zeker niet ontbreken. Wil je een achterwand in jouw kledingkast? Dan is het gebruik van een tacker bijvoorbeeld ideaal. Bedenk van tevoren dus goed welk gereedschap je nodig hebt voordat je aan de slag gaat.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *