Vijf tips om je huis beter tegen inbraak te beschermen

Vijf tips om je huis beter tegen inbraak te beschermen

Inbreken is niet zo moeilijk. Dat is natuurlijk geen goede reden om het zelf te gaan proberen, maar wel een goede reden om er alles aan te doen om je huis beter te beveiligen tegen inbraak. Vaak hebben inbrekers gemiddeld slechts minder dan een minuut nodig om jouw woning binnen te komen. Schrik je daarvan? Dan is het tijd om deze tips in dit artikel te lezen en aan de slag te gaan om je huis of pand beter te gaan beveiligen.

Tip 1: Doe altijd je deur op slot

Dat opa en oma altijd het touwtje door de brievenbus lieten hangen, is natuurlijk een romantisch idee van een ver vervlogen tijd, anno 2023 kan dat eigenlijk niet meer. Het is belangrijk om altijd, waar je ook heen gaat en hoe lang je ook weg bent, de deur dicht te doen: op slot. Met goede SKG-gekeurde sloten zorg je ervoor dat het langer duurt voor een inbreker je deuren of ramen weet te forceren: hij zal wellicht liever een ander pand op gaan zoeken. Let ook vooral op je achterdeuren, balkonramen en zijramen: dat zijn plekken waar inbrekers altijd kijken.

Tip 2: Zorg voor goede deuren en ramen

Het is belangrijk om niet alleen sloten op de deuren en ramen te hebben die gecertificeerd zijn, ook de kozijnen zijn belangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat een simpele koevoet voldoende is om een raam open te krijgen. Aluminium kozijnen zijn daar het meest geschikt voor: niet alleen is het een sterk materiaal, ook is het veilig met speciaal veiligheidsbeslag en ingebouwde meerpuntssluitingen. Geen inbreker die zich daaraan gaat wagen.

Tip 3: Schrik inbrekers af met verlichting

Het is misschien niet heel klimaatneutraal om ’s avonds, als je van huis bent, een lampje te laten branden, maar het is wel aan te raden. Inbrekers denken dan dat er iemand thuis is en laten jouw huis links liggen. Het is bijvoorbeeld ook goed om een bewegingssensor op te hangen, waarbij licht gaat schijnen als er iets beweegt. Plotselinge verlichting schrikt inbrekers af als ze een poging willen doen om in te breken. Natuurlijk is het voor jezelf ook prettig om in het licht te staan als je de voordeur opendoet als je thuiskomt.  

Tip 4: Camera’s en alarmsystemen

Ben je écht bang voor inbrekers en heb je thuis belangrijke dingen liggen, dan is het goed om een echt alarmsysteem te laten installeren. Er zijn tegenwoordig alarmsystemen die werken via de telefoon: je kunt precies in de gaten houden wie er rondom je huis loopt. Ook een in het zicht hangende camera – of die het nu doet of niet – werkt afschrikkend voor inbrekers.

Tip 5: Zorg dat er niets te jatten valt

Het klinkt misschien heel simpel: maar als je thuis niet veel waardevols hebt, zal je niets te verliezen hebben. Zorg dus dat waardevolle spullen – contant geld, sieraden, dure horloges et cetera – altijd opgeborgen liggen in bijvoorbeeld een kluis of bij de bank. Leg waardevolle spullen nooit in het zicht vanaf buiten. Op die manier zal ook geen boef kraaien naar jouw bezittingen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *