vintage-meubelen

Vintage meubelen zijn helemaal in

Vintage meubelen staan bekend om hun rustieke looks en duurzame materialen. Vintage is stijlvol en tijdloos en zijn daarmee steeds vaker de reden dat mensen opteren voor meer vintage binnen het interieur van hun huizen. In tegenstelling tot moderne stukken, trekt vintage zich niets aan van de tijdsgeest. Meubilair dat gekocht is op haar moderne en chique eigenschappen is na verloop van tijd niet langer nieuw en exclusief meer.

Lange termijn investering

Aan de andere kant kan vintage er nooit te oud uitzien. Wat de leeftijd van het meubilair ook is, de allure van klasse en wenselijke nostalgie is blijvend. Authentiek vintage meubilair bestaat vaak ook uit duurzamer materiaal. De meubelen van weleer werden gemaakt om op de lange termijn bestand te zijn tegen slijtage. Hierop werd destijds bij de ontwerpen met name geleund op betrouwbare en bestendige materialen.

De meubelen zijn in omdat je met vintage je interieur zowel een frisse, nieuwe look als een klassieke look kan geven. Ook de toegankelijker prijzen versterken de trends rondom vintage. Doorgaans zijn de meubels in lagere prijssegmenten vindbaar dan veel modern en hedendaags ameublement.

Multifunctioneel

De afgelopen tien jaar wonnen de meubelstukken uit de jaren ’60 en ’70 sterk aan populariteit. Ook stukken uit de jaren ’80 trekken steeds meer hernieuwde aandacht. Bovendien vinden mensen in vintage vaak interessante stukken die op speelse en creatieve manieren multifunctioneel zijn in huis. Zo kan een vintage ladekast in de keuken dienen voor het opbergen van handige gereedschappen, maar zou datzelfde kastje in de kinderkamer niet misstaan als toonkast voor een collectie aan speelgoedauto’s.

Nostalgische kopers

Kopers van vintage hebben niet allemaal hetzelfde vertrekpunt. Een omvangrijke groep consumenten legt zich toe op vintage vanuit een gevoel van nostalgie. Vintage stukken dragen in veel gevallen een bepaald verhaal of een rijke historie met zich mee. Zij ervaren de emoties of geschiedenis die deze meubelstukken oproepen, omdat zij daar wenselijke, persoonlijke associaties bij hebben. De oorsprong voor deze associaties kan variëren van hun jeugd of vanuit films of andere media.

Dit type kopers neigt vanzelfsprekend naar authentieke vintage stukken, bij voorkeur met een hoop bijbehorende informatie of historie. Zij kopen dus niet alleen voor het design, maar eveneens voor de sentimentele waarde en dus onzichtbare elementen. Dit type kopers vermijdt grotendeels de replica’s of reproducties binnen het vintage aanbod.

Trendy kopers

Een tweede groep kopers richt zich meer op het trendy karakter van het populaire vintage. Hierbij zijn verfrissende en onverwacht stijlvolle elementen in het interieur belangrijker dan de historie van een stuk. Deze kopers bevinden zich graag op de rand van de mode. Zij durven zonder schroom te ‘mixen en matchen’ met vintage en modern designermeubilair. Bij hen is het esthetische van groter belang dan historie of specifieke materialen.

Kwaliteitskopers

Tenslotte is er, grofmazig gezien, nog een derde groep kopers. Deze groep hecht waarde aan vintage vanwege de kwaliteit van het hout. Zo is doorgewinterd teakhout veel waardevoller dan jong teakhout. Voor de kenners is er een duidelijk verschil tussen veertig jaar oud teakhout en onlangs gehakt teakhout. Er is een verschil in kwaliteit zichtbaar. Hout heeft na het hakken altijd een rusttijd nodig aan de hand van tijd en temperatuur. Het hout gaat dan door verschillende fasen, waarbij de vorm ‘werkt’ alvorens het hout in de definitieve staat komt en blijft.

Natuurlijk valt niet iedere koper enkel en alleen in één groep en zijn er cross-overs denkbaar. In veel gevallen bepaalt je vertrekpunt in welke groep koper je valt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *