Kies ook voor een UTP kabel netwerk

Kies ook voor een UTP kabel netwerk!

Een UTP kabel netwerk is niet per sé sneller, maar wel vele malen stabieler dan een draadloos netwerk.

Wat is een UTP kabel eigen precies?

De afkorting UTP staat voor Unshielded Twisted Pair en is in feite een on-afgeschermde netwerkkabel met 4 gedraaide aderparen. Een UTP kabel maakt het mogelijk om apparatuur en in- en opbouwdozen te voorzien van een netwerkverbinding. Een zeer populaire kabel voor telefonie- en computernetwerken.  In de volksmond wordt een UTP kabel ook vaak een patchkabel, internetkabel of netwerkkabel genoemd.

Welke UTP kabel past het best bij mij?

Een UTP kabel kopen doet u niet zomaar. Het is belangrijk dat u een bewuste keuze maakt.

Stap 1  Bepaal de categorie

De overdrachtssnelheden en doorvoersnelheden worden uitgedrukt in verschillende categorieën. Hoe hoger de categorie, hoe hoger de snelheden.

Stap 2  Bepaal de montage

Bent u opzoek naar een kabel voorzien van connectoren? Kies de zogeheten ‘standaard patchkabel’. Wilt u een langere lengte en/of monteert u zelf af? Kies dan voor een kabel op rol.

De kabel op rol is verkrijgbaar in twee varianten: ‘soepel’ en ‘stug’. De massieve stugge UTP kabel wordt gebruikt bij het afmonteren op wandcontactdozen en patchpanelen. Monteer u een RJ45 stekker aan de kabel? Dan kiest men in de regel voor een soepele kabel.

Stap 3  Kies de kern

Een UTP kabel kan bestaan uit een CCA of een 100% koperen binnen geleider.  Een Copper Clad Aluminium (CCA) draad maakt gebruik van een koperen draad maar bevat een aluminium kern.  De 100% koper kabel  bestaat volledig uit een koperen draad.  Koper is flexibeler dan aluminium.  Dit verkleint de kans op kabelbreuken. Daarnaast is de geleiding van 100% koper beter dan CCA.

Stap 4  Bepaal de afscherming

Netwerkkabels zijn verkrijgbaar in on-afgeschermde en afgeschermde varianten (FTP / SSTP / SFTP). Wanneer de netwerkkabel in de buurt van een COAX- en / of stroomkabel, is een afgeschermde kabel nodig. De afscherming zorgt ervoor dat kans op interferentie (data overspringen) wordt verkleind.

Welke UTP kabel past het best bij mij?

Waar koop ik een UTP kabel?

Een UTP kabel kopen doet u gemakkelijk en snel online.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *