19 inch kast; de standaard

19 inch kast; de standaard

Een 19 inch kast is gestandaardiseerd voor het onderbrengen van componenten die gebouwd zijn volgens het 19 inch design. 19 inch komt overeen met een breedte van 482,6 mm. De norm staat internationaal bekend als IEC-norm 60297.

Afmetingen 19 inch kast

Een serverkast is meestal 600 of 800 mm breed. De diepte varieert tussen de 600 mm en 1200 mm. Een serverkast heeft aan de voor- en achterzijde 19″ profielen die plaats bieden aan 19 inch apparaten en 19 inch accessoires. De hoogte van de te installeren apparaten is gespecificeerd in hoogte-eenheden (U), waarbij één hoogte-eenheid 44,45 mm is. Er zijn twee montagegaten per U. De hoogte van een serverkast is dus afhankelijk van het aantal en de hoogte van de apparaten/ accessoires die in de kast worden gehuisvest. Voor kleinere netwerken zijn er wandkasten met een hoogte van slechts 6U, voor grotere netwerken zijn er staande kasten beschikbaar met een hoogte van maar liefst 47U.

Afmetingen 19 inch kast

Knooppunt van een gestructureerd netwerk

Een 19 inch kast vormt het centrale punt van netwerkapparaten en netwerkbekabeling van een gebouw. Een dergelijke datakast dient voor de opname en bescherming van passieve en actieve netwerkcomponenten, zoals patchpanels, routers, switches en hubs, computers, servers, beeldschermen, enz. Deels genereren deze componenten vrij veel warmte die zij afgeven aan de omgeving waardoor de temperaturen in een 19 inch kast behoorlijk kunnen oplopen. Een compatibele temperatuur in de 19 inch kast is ongeveer 25° tot 30° C. Als het warmer wordt, kan een  actieve warmteafvoer, zoals een fan-unit, de oplossing bieden.

Tips voor het kiezen van een 19 inch kast

  • Kies een kast die groot genoeg is. Als er genoeg ruimte is, kies dan altijd voor een grotere kast zodat het netwerk ook in de toekomst eenvoudig aangepast of uitgebreid kan worden.
  • Zorg voor een temperatuur tussen de 25° tot 30°C in de patchkast. Maak, waar nodig, gebruik van een fan-unit met eventuele thermometer.
  • Let erop dat een 19 inch kast afsluitbaar is zodat er bepaald kan worden wie wel en geen toegang heeft tot het netwerk.
  • Let erop dat eventuele legborden diep genoeg zijn en voldoende draagkrachtig zijn.
  • Denk ook aan accessoires zoals afsluitbare documentenlades, verlichting en afdekpanelen.
  • Houd rekening met kabelmanagement. Dit vereenvoudigd het installeren en structureren van UTP bekabeling. Hiervoor zijn speciale kabelgoten, kabelhouder, kabelriemen en kabelmarkering beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *