goed zitten op kantoor

Goed zitten op kantoor: gezondheidstips voor mensen met een kantoorbaan

Zitten is het nieuwe roken, dat is een kreet die overgewaaid is uit Amerika en nu ook dikwijls wordt gebruikt in ons land. Roken is ongezond, dat weten we allemaal. Ook zijn we op de hoogte van het belang om dagelijks minimaal 30 minuten flink in beweging te komen. Als je geniet van een kantoorbaan kan deze uitspraak best beangstigend zijn. Hoe blijf je immers in beweging als je 8 uur per dag op een stoel zit? Kan je dan nog wel spreken van een gezonde levensstijl? Je hebt vaak immers ook geen zin en tijd om naast de kantooruren ook nog eens te sporten of om op andere manieren aan beweging te komen. Gelukkig zijn er wel enkele manieren om je gezondheid een boost te geven, ook bij een kantoorbaan. Hieronder vind je enkele tips.

Maak gebruik van ergonomische kantoormeubelen

Het belang van ergonomische kantoormeubelen is algemeen bekend. Toch zien we nog steeds een ongezonde werkhouding op veel werkplekken in Nederland. Vaak ontstaat dit door te weinig informatie over kantoormeubilair dat bijdraagt aan jouw gezondheid. Als je zelf de zorg draagt voor kantoormeubels is het belangrijk om onderzoek te doen naar goed zitten op kantoor. Kantoormeubelen kunnen een duidelijk verschil maken in een gezonde levensstijl. Zij bevorderen een gezonde werkhouding en ontlasten de spieren en gewrichten. Zo voorkom je een onprettige werkhouding en gezondheidsproblematiek die daardoor ontstaat. Heb je zelf geen zeggenschap in het kantoormeubilair? Bespreek dan met je leidinggevende de verschillende mogelijkheden. Zij zijn verplicht om een gezonde werkhouding te stimuleren.  ergonomische bureaustoel

Maak een wandeling in de pauzes

Bij iedere baan heb je recht op enkele pauzes. Deze pauzes kun je natuurlijk doorbrengen aan een tafel, maar je kunt er ook lekker op uit gaan. Ga even een blokje om en haal een frisse neus. Door dagelijks even te wandelen in de pauze, zorg je dat je

toch aan de dagelijkse hoeveelheid beweging per dag komt. Bovendien verhoogt een wandeling de productiviteit en de emotionele gemoedstoestand.

De trap is je beste vriend

Maak zoveel mogelijk gebruik van de trappen op het werk. Zelfs als je slechts één verdieping per dag hoeft te lopen, kan dit net het verschil maken in een gezonde levensstijl. Pak elk excuus aan om even de trap op en neer te lopen of probeer meerdere verdiepingen in een recordsnelheid te beklimmen. De trap is je beste vriend bij een kantoorbaan!

trap lopen

Loop of fiets naar het werk

Wanneer het mogelijk is om lopend of met de fiets naar het werk te gaan, is het verstandig om deze kans met beide handen aan te grijpen. Is dit niet mogelijk door bijvoorbeeld de reisafstand? Parkeer je auto dan eens wat verder en loop het laatste stukje naar het werk. Ook als je met het openbaar vervoer reist is dit een optie. Stap enkele haltes eerder uit en begin de dag met een flinke wandeling.

naar werk fietsen

Zet de prullenbak verder weg van het bureau

Door simpele dingen te veranderen in de kantoorinrichting, stimuleer je jezelf om meer te gaan lopen. Zo ook als je de prullenbak verder weg van het bureau zet. Zo ben je verplicht om op te staan als je iets weg wilt gooien en dwing je je lichaam om in beweging te komen. Simpele dingen waar je misschien nooit echt over nadenkt, maar wel enorm doeltreffend zijn!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *