hortensia

Hortensia

De hortensia is een soort plant die heel vaak voorkomt in Nederland. Dit is toch wel bijzonder, het is namelijk een plant die toch wel wat meer onderhoud vereist dan andere soorten planten. De meeste soorten hortensia’s komen uit Azië, hier kan je ze in grote aantallen langs de weg zien. In dit artikel zullen we je precies laten zien wat voor soort plant de hortensia nu is en wat je kunt doen om hem zo goed mogelijk te laten groeien. Voor je het weet is jouw tuin ook prachtig versierd met deze bloemen!

De hortensia – eigenschappen

De hortensia komt dus van origine uit Azië, hier draagt de plant ook wel de naam waterkruik. Dit komt door het feit dat het een plant is die echt veel water nodig heeft om mooi en goed te kunnen groeien. Gelukkig is er in Nederland door de neerslag altijd wel genoeg water te vinden. Je kunt twee soorten hortensia’s onderscheiden. Je hebt de bol en het scherm, dit zijn de twee soorten bloemtypes die we terugzien. Bij de bolle bloemen krijg je bloempjes die eerder naar binnen staan, bij de scherm bloempjes zal je vaak bloemen zien die juist naar buiten zullen groeien. Deze zijn dan ook iets groter dan de bolle.

Los van het type bloemsoort bestaat er ook nog een verschil in de kleuren. Het is wel van belang om even te vermelden dat de hortensia van kleur zal veranderen, je hebt dus nooit precies een enkele kleur voor het gehele jaar. We kunnen echter wel onderscheid maken tussen de blauwe en de roze bloemen. De roze bloemen kunnen later blauw worden wanneer deze te dicht bij de grond komen. De blauwe bloemen behouden wel altijd hun kleur, alleen deze kunnen door zonlicht net iets lichter worden.hortensia hydrangea

De plant verzorgen

De hortensia is dus een plant die toch wel enige vorm van verzorging nodig heeft. Wanneer het voor een lange periode droog is, is het van belang dat je voldoende sproeit in de tuin. De plant heeft als kenmerk dat deze veel water opneemt, door een keer te sproeien in de avond kan je uitdroging voorkomen. Ook is het zo dat de grond voor deze plant zuur moet zijn, dit kan je zelf bereiken door aan de ondergrond turf toe te voegen. Giet bij voorkeur regenwater over de grond en geef de plant vrijwel geen mest. Los hiervan is het eigenlijk niet nodig om iets aan de plant te doen, je hoeft hem vrijwel niet te snoeien en vaak is het ook niet eens nodig om dode takjes weg te halen.

De hortensia is een plant die zeker geschikt is voor in de Nederlandse tuinen. Over het algemeen heeft de plant niet veel zon nodig, wel veel water. Dit maakt het een zeer handige plant voor in Nederland, het regent hier nu eenmaal best vaak. Door te kiezen voor diverse soorten hortensia’s kan je op een eenvoudige wijze jouw tuin voorzien van net wat extra kleur. In de lente krijg je ook nog eens een hoop vlinders op bezoek door deze bloemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *