Bak zelf je eigen biologische brood met een EKO broodmix

Bak zelf je eigen biologische brood met een EKO broodmix

Brood kun je in de supermarkt kopen, bij de bakker op de hoek, maar kun je ook zelf thuis bakken. Je kunt hiervoor alle benodigde ingrediënten los bij elkaar verzamelen, maar je kunt ook gebruikmaken van een kant-en-klare broodmix. Met een Baktotaal broodmix tover je binnen de kortste keren de lekkerste broden uit je oven of broodbakmachine.

Er zijn verschillende soorten broodmixen te koop. Voor het maken van een standaard witbrood tot het maken van een rijkelijk gevuld zadenbrood. Ook is het mogelijk om zelf je eigen biologische brood te bakken. Je herkent deze mixen aan het EKO-keurmerk. Maar wat houdt dit keurmerk nu eigenlijk precies in? En wat is het verschil tussen EKO broodmix en gewone broodmix? Je leest het allemaal in deze blog!

Wat houdt het EKO-keurmerk precies in?

Het EKO-keurmerk is een Nederlands keurmerk dat in 1973 in het leven is geroepen. Het EKO-keurmerk vind je op producten die van biologische oorsprong zijn. Door het EKO-keurmerk op de verpakking van een product weet je dus dat het product 100 procent biologisch is en op een milieuvriendelijke manier geproduceerd is. Zo worden er in de biologische landbouw bijvoorbeeld geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook bevatten biologische EKO producten geen chemische kleur-, geur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Puur natuur dus!

Wat is het verschil tussen EKO broodmix en gewone broodmix?

Bij een EKO broodmix kun je er vanuit gaan dat alle ingrediënten van biologische oorsprong zijn. Hier wordt ook echt streng op toegezien. Een EKO-keurmerk krijg je dus ook niet zomaar. Fabrikanten van EKO producten moeten kunnen aantonen dat alle ingrediënten op een milieuvriendelijke manier, zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest, geproduceerd zijn. Dit is bij een standaard, gewone broodmix zonder EKO-keurmerk niet het geval. De kans is dan ook groot dat het overgrote deel van alle ingrediënten in een gewone broodmix afkomstig is van intensieve landbouw. Dit is de niet zo milieuvriendelijke manier van landbouw, waarbij er volop gebruik wordt gemaakt van kunstmest en bestrijdingsmiddelen om een zo groot mogelijke opbrengst te behalen.

Op welke producten vind je nog meer het EKO-keurmerk?

Het EKO-keurmerk vind je naast biologische broodmixen ook nog op tal van andere producten terug. Je kunt dan denken aan producten als groente en fruit, eieren, vlees, zuivelproducten zoals melk en yoghurt. Maar ook wijn en bier kunnen een EKO-keurmerk dragen. Om een EKO-keurmerk te kunnen krijgen moet het product dus 100 procent biologisch zijn en moet dit ook zijn aangetoond en gecontroleerd door Skal Biocontrole, de onafhankelijke toezichthouder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *