tuinmeubels schoon

Zó maak je verschillende tuinmeubels schoon

Als je deze zomer niet op vakantie gaat vanwege het coronavirus ben je waarschijnlijk een stuk meer te vinden in je tuin. De vele middagen en avonden die je hier doorbrengt zijn nét wat leuker als je tuinmeubels er schoon en glanzend uitzien. In deze blog lees je daarom hoe je je houten, kunststof én rieten tuinmeubelen het beste kunt schoonmaken.

Houten tuinmeubelen schoonmaken

Hout is van de verschillende soorten materiaal die we in deze blog bespreken het meest kwetsbaar. Er gaat dan ook het meeste werk zitten in het schoonmaken en onderhouden hiervan. Als je houten tuinmeubelen hebt is het namelijk nodig om een of twee keer per jaar een wat langere behandeling uit te voeren, waarbij je het materiaal gaat opschuren en gaat voeden met houtolie. Dit is nodig om de levensduur van het materiaal te verlengen en om te zorgen dat het er extra natuurlijk uit blijft zien. Dit kun je doen aan het einde van de zomer.

In de lente en de zomer kun je de houten meubelen gewoon reinigen met een sopje. Gebruik wel altijd een speciale tuinmeubilair reiniger voor het verwijderen van (hardnekkig) vuil. Het gebruik van andere reinigers kan namelijk schadelijk zijn voor het hout, omdat de bovenste laag hierdoor aangetast kan worden. Ook belangrijk: poets altijd met de nerven mee. Zo kun je heel eenvoudig de natuurlijke uitstraling van het hout behouden. En zorg bovendien dat het hout na de schoonmaakbeurt goed kan opdrogen, want anders kunnen er juist weer vlekken ontstaan. Ga dus aan de slag op een neerslagvrije dag.

tuinmeubilair reiniger

Kunststof tuinmeubelen schoonmaken

In tegenstelling tot houten tuinmeubelen kost het schoonmaken en onderhouden van kunststof tuinmeubelen een stuk minder tijd. Bij dit materiaal is het vooral belangrijk om regelmatig met een sopje van warm water en een groene zeep of een speciale reiniger aan de slag te gaan. Het gebruik van harde borstels of sponzen raden we bij dit soort materiaal af, want daardoor kunnen er krassen ontstaan. Gebruik liever een microvezeldoek of een andere zachte doek.

Rieten tuinmeubelen schoonmaken

Rieten of rotan tuinmeubelen schoonmaken? Zorg dan sowieso dat je de meubelen regelmatig afspoelt als het buiten langdurig droog is. Het materiaal is net als dat van kunststof tuinmeubelen ook eenvoudig te reinigen met een lauw sopje en een zachte borstel. Let er wel goed op dat je ook grondig tussen de vlechten van het riet reinigt, omdat het vuil zich op deze plekken sneller ophoopt.

Tuinmeubelen onderhouden in de herfst of winter

Vocht is funest voor vrijwel alle tuinmeubelen. Zorg er daarom altijd voor dat je de meubelen beschermd tegen regen en andere weersomstandigheden, bijvoorbeeld door ze op te bergen in de schuur. Als dit niet mogelijk is, ga dan ook vooral niet aan de slag met beschermhoezen. Hieronder hoopt het vocht zich namelijk juist op, wat kan zorgen voor vochtvlekken en schimmels. Je kunt de tuinstoelen bijvoorbeeld wel schuin tegen de tuintafel plaatsen, zodat het vocht er makkelijk af kan druipen. En verwijder regelmatig takken en bladeren van de meubelen om schimmelvorming ook te voorkomen.

Met al onze tips maak je houten, kunststof en rieten tuinmeubelen perfect schoon én houd je ze het hele jaar door net. Zo geniet je op alle zomerse dagen het meeste van je tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *