Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn huis?

Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn huis?

Op het moment dat je op jezelf gaat wonen komt er een hoop bij kijken. Van de woning zoeken en kopen/huren tot het aanschaffen van meubels. Omdat je vaak allemaal nieuwe spullen koopt is het belangrijk om dit goed te verzekeren. Maar welke verzekeringen heb je dan nodig? Verzekeringen vergelijken voordat je ze gaat afsluiten is hierin erg belangrijk. Er zijn namelijk veel Nederlanders die dit vooraf niet goed hebben vergeleken en daardoor jaarlijks onnodig teveel betalen. In dit artikel gaan we in op de verschillende verzekeringen die je nodig hebt voor een koop- of huurhuis.

Koophuis

Bij een koophuis ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van verzekeringen. Hierbij heb je een inboedelverzekering nodig. Dit is belangrijk zodat de spullen die je in huis hebt – denk aan meubels, servies of andere bezittingen – zijn verzekerd tegen schade of diefstal. Zo voorkom je dat je in die gevallen zelf voor alle kosten opdraait. Je hebt hierin verschillende mogelijkheden waardoor je zelf bepaal hoe je verzekering er uit komt te zien. Er kan worden gekozen voor een basisverzekering, maar het kan ook behoorlijk uitgebreid. Aan de hand daarvan wordt de maandelijkse premie bepaald.

Ook belangrijk is een opstalverzekering. Deze verzekering dekt schade aan de opstal. Deze schadeverzekering valt onder de brandverzekeringen. Ook hier kan het zo uitgebreid als je zelf wilt.  Er kan bijvoorbeeld in het gebouw, voor zover bestemd voor lichtdoorlating, aanwezige glas tegen extra premie worden meegenomen in de verzekering. Wettelijk verplicht is de opstalverzekering weliswaar niet, maar bij het verstrekken van een hypotheek stelt de bank het verplicht.

koopwoning

Huurwoning

Bij een huurwoning is de opstalverzekering geregeld door de verhuurder. Dit is immers de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het gebouw. Het enige wat voor jouw rekening komt is de inboedelverzekering. Dat heeft te maken met het feit dat je altijd je eigen bezittingen zelf moet verzekeren. Je inboedel valt daar onder, terwijl de woning niet van jou is in het geval van huren.

Andere handige verzekeringen

Bovengenoemde verzekeringen zijn erg belangrijk op het moment dat je een huis gaat kopen of huren. Natuurlijk zijn er nog vele anderen die ook handig kunnen zijn. Bijvoorbeeld een rechtsbijstandsverzekering, die van toepassing kan zijn op het moment dat er een ruzie ontstaat met buren of de gemeente. Maar ook een aansprakelijkheidsverzekering, die schade aan andermans spullen dekt, is het overwegen waard. Tot slot kan een bank een overlijdensrisicoverzekering verplicht stellen voordat er een hypotheek wordt verstrekt. Op die manier kan de bank zekerheden inbouwen op het gebied van afbetaling ná mogelijk overlijden. Dit is echter niet in alle gevallen van toepassing. Meer informatie over verzekeringen kun je vinden op Zeker.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *