Slapen én werken in dezelfde ruimte: zo richt je het efficiënt in

Slapen én werken in dezelfde ruimte: zo richt je het efficiënt in

Waar ‘hybride’ voorheen voornamelijk werd geassocieerd met voertuigen die aangedreven worden door meerdere energiebronnen, is het nu een term die vooral in combinatie met ‘werken’ wordt gebruikt. (Deels) werken vanuit huis wordt steeds normaler. Dan is het wel zo prettig als je een goede werkplek voor jezelf kunt creëren in huis. Wordt jouw slaapkamer ook je thuiskantoor? Lees vooral even verder!

Zorg voor voldoende licht en werkruimte  

Kies een plekje bij het raam. Voldoende daglicht is belangrijk om energiek en productief te blijven. Ga bij voorkeur met je gezicht richting het raam zitten, zodat je geen lichtinval op je scherm hebt. Pas de grootte van je bureau aan op de ruimte en richt ‘m zo in dat je genoeg werkblad hebt. Maak je gebruik van een desktop? Plaats dan een CPU houder onder je bureau. Hier kun je je desktop veilig in plaatsen zonder dat er vuil of stof bij komt en je houdt meer ruimte over op je bureau.

Plaats ergonomische kantoormeubelen

Je kunt je werkplek natuurlijk heel stijlvol en hypermodern inrichten, maar nog belangrijker is dat je langdurig, zonder klachten kunt werken. Hiervoor zijn ergonomische kantoormeubelen van cruciaal belang. Kies een bureau dat je op de juiste werkhoogte kunt instellen en een stoel waar je uren op kunt doorbrengen.

Regelmatig staand werken heeft ook grote voordelen; je voorkom tromboseklachten en stramme benen. Kies daarom bij voorkeur voor een zit-sta bureaus. Deze zijn verkrijgbaar als elektrische variant en met slinger. Je zet een zit-sta bureau eenvoudig en snel op sta- of zithoogte, waardoor je de hele dag door kunt werken.

Maak gebruik van ergonomische randapparatuur

Investeer bij voorkeur ook in een ergonomisch toetsenbord en dito muis. Bij langdurig computeren liggen RSI-klachten namelijk snel op de loer. Je herkent dit aan vaak aan een combinatie van pijnklachten in handen, polsen en armen. De juiste randapparatuur helpt je om een comfortabele werkhouding aan te nemen. Daarnaast kunnen deze producten je zomaar een hoop ongemak besparen.

Gebruik de juiste kleuren voor slaap en concentratie

Werk en privé gescheiden houden is best een uitdaging. Met name wanneer je je werkplek in de slaapkamer hebt. Rustige kleuren, zoals donkerblauw, groen en pasteltinten bevorderen je nachtrust. Opvallende kleuren, zoals geel, oranje en paars bevorderen je concentratie en creativiteit. Experimenteer bijvoorbeeld met kleurrijke items op en rondom je werkplek en rustgevende of neutrale tinten rond het slaapgedeelte.

Plaats planten voor meer productiviteit 

Of het nu op of naast je bureau of ergens anders in je werkruimte is, maak plaats voor een plant. Planten zuiveren de lucht en dit komt je concentratie en productiviteit ten goede. Onder andere deze plantensoorten zorgen voor meer zuurstof:

  • Lepelplant
  • Krulvaren
  • Areca
  • Goudrank

Te weinig ruimte voor grote plantenpotten op de vloer? Zet wandplanken vol met plantjes of bevestig haken aan je plafond, waar je plantenbaskets aan kunt hangen. Dit is ruimtebesparend en het ziet er ook nog eens erg leuk uit.

Splits de ruimte op met een kamerscherm

Wanneer je niet de hele tijd tegen je werkplek aan wilt kijken als je vrij bent of gaat slapen, kies je voor een kamerscherm. Door dit zo te plaatsen dat je werkplek ‘onzichtbaar’ wordt, creëer je een splitsing in je kamer. Tegenwoordig is de keuze reuze en zijn kamerschermen verkrijgbaar in alle soorten en maten en met of zonder print. Een andere optie is om je werkplek af te schermen met een paar (hoge) kamerplanten.

Van idee tot uitwerking

Wil je eerst ideeën opdoen over hoe je je slaapkamer/werkplek kunt inrichten? Snuffel dan rond op de vele woon- en inspiratiesites die het internet rijk is. Begin uiteraard bij de basis: verf, behang, etc. Daarna kun je de plek gaan invullen met de juiste meubels en (kantoor)accessoires. Veel webshops hebben tegenwoordig zo’n ruim assortiment dat je op 1 plek alles kunt aanschaffen wat je nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *