Optrekkend vocht in huis dit moet je weten

Optrekkend vocht in huis: dit moet je weten

Optrekkend vocht is een probleem dat regelmatig voorkomt en kan vervelende gevolgen hebben. In veel gevallen is het slecht voor je woning, energierekening en je eigen gezondheid. Optrekkend vocht kan verschillende oorzaken hebben en kan niet altijd worden voorkomen. Wij vertellen alles wat je moet weten over optrekkend vocht.

Wat is optrekkend vocht?

Optrekkend vocht is een term die verwijst naar het proces waarbij vocht optrekt vanuit de grond naar muren en plafonds van een gebouw. Dit gebeurt wanneer het grondwater een hoge concentratie vocht bevat en door de druk van de grond de muren van het gebouw binnendringt. Het is een veelvoorkomend probleem in oude gebouwen, maar het kan ook optreden in nieuwe gebouwen en huizen. 

Optrekkend vocht kan leiden tot schade, zoals vervorming en verzwakking van muren, vloeren en plafonds. Daarnaast kan het ook zorgen voor gezondheidsproblemen voor bewoners, zoals last krijgen van allergieën, ademhalingsproblemen en huisstofmijt. Ook kan het leiden tot een hogere energierekening, doordat de warme lucht sneller afkoelt en je dus sneller de verwarming hoger zet. Het is daarom belangrijk om optrekkend vocht op tijd te herkennen en effectief te behandelen.

Hoe herken je optrekkend vocht? 

Optrekkend vocht is vrij eenvoudig te herkennen. Er kunnen zichtbare gevolgen ontstaan, zoals vochtkringen boven de plinten, schimmel op de muur, loslatend behang of verf en een vochtige vloer. Daarnaast kan er ook een muffe geur ontstaan en kan er sprake zijn van een hoge luchtvochtigheid. Ervaar je één van deze problemen? Dan is het belangrijk om hier gelijk iets aan te doen om de schade te beperken. 

Oorzaken van optrekkend vocht

Er zijn verschillende oorzaken van optrekkend vocht. Een hoog grondwaterpeil zorgt ervoor dat de kans op optrekkend vocht groter wordt. Doordat de grond in dit geval altijd vochtig is, nemen muren het vocht op. Echter hangt de mate van vocht in de grond af van het soort grond. Een kleigrond is bijvoorbeeld vochtiger dan een zandgrond. 

Een andere oorzaak van optrekkend vocht is dat er regenwater in de muur terecht komt. Als dit het geval is, zijn de vochtplekken vaak duidelijk zichtbaar. Deze oorzaak komt vooral voor bij oude gebouwen, waar het regenwater niet goed tegengehouden kan worden. 

Behandelen 

Wanneer je vermoedt dat er sprake is van optrekkend vocht in jouw huis, moet je direct actie ondernemen. Er zijn veel bedrijven die een blijvende oplossing kunnen bieden tegen optrekkend vocht. Neem bijvoorbeeld vrijblijvend contact op met Bescon voor informatie of laat een inspectie uitvoeren. Bescon is een echte specialist op dit gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *