Ontdek dé nieuwe woontrend van 2021 mangohout

Ontdek dé nieuwe woontrend van 2021: mangohout

Is het dit jaar tijd voor een nieuwe boost van jouw interieur? Niet zo gek natuurlijk, nu je er al bijna een jaar lang meer dan ooit tegenaan hebt zitten kijken met al dat thuiswerken. Eén van de nieuwste trends om hierbij in overweging te nemen, is er een met een natuurlijke en uniek uitstraling.

We hebben het dan over mango meubels. Nee, daarmee bedoelen we geen meubels in de vorm van een mango. Het gaat om meubels die gemaakt zijn van het hout van mangobomen. In dit artikel laten we je graag kennismaken met de vele voordelen van dit type hout.

Divers en altijd uniek

Allereerst is mangohout bijzonder divers. Dat slaat uiteraard op de verscheidenheid aan meubels die ervan kunnen worden gemaakt, maar ook op de kwaliteit van het hout zelf. Geen mangohout dressoir is namelijk ooit helemaal identiek aan een ander. Dat komt door de unieke patronen die doorgaans in mangohout terugkomen. Dit zorgt niet alleen voor die unieke touch, maar geeft mangohout ook het ruwe en natuurlijke karakter waardoor deze meubels in rap tempo aan populariteit winnen.mangohout dressoir

Dit natuurlijke karakter combineert mangohout met een warme en diepe kleur, waar vaak nog een mooie glans overheen ligt. Door het gebruik van bijenwas is het bovendien eenvoudig om die glans en de diepte van de kleur weer terug naar boven te halen, wanneer die na verloop van tijd is weggezakt. Wel is het daarbij aan te raden de was eerst op een onopvallende plek van het meubel te testen, omdat de kleur er iets door kan veranderen. Probeer dus eerst uit of het eindresultaat bevalt. Op deze manier kun je langer van mango meubels genieten alsof ze net nieuw zijn: een duurzame investering in je interieur dus. Maar dat is niet alles wat mangohout een duurzame keuze maakt.

Het verhaal achter mangohout

In tegenstelling tot veel ander hout, worden mangobomen namelijk in eerste instantie niet gekweekt voor hun hout. Dit hout komt voornamelijk uit India, waar plantages met de bomen worden gecultiveerd vanwege de vruchten. De mango is er een symbool van welvaart en geluk. Dat komt voort uit de snelheid waarmee mangobomen groeien.

De bomen kunnen hoogtes tot wel veertig meter bereiken en geven gedurende hun eerste levensjaren erg veel vruchten. Die productiviteit wordt daarna elk jaar steeds kleiner, zodat het voor de boeren uiteindelijk voordeliger om de bomen te kappen en nieuwe bomen te planten, die weer voor een hogere oogst kunnen gaan zorgen. Het hout van de gekapte bomen wordt gebruikt om er die mooie mango meubels van te maken. De bomen die hun rol als vruchtdrager hebben vervuld, worden dus als het ware hergebruikt en krijgen zo een tweede leven.

Over mangohout

Tot slot nog wat laatste weetjes over mangohout zelf. Het is bijvoorbeeld goed om te weten dat het een erg stevige houtsoort is met een grote dichtheid: het valt onder de hardhoutsoorten. Dat maakt het bijzonder geschikt voor meubels.

Mango meubels zijn meestal al behandeld tegen vuil en vocht, waardoor ze weinig onderhoud vergen. Wel is het belangrijk om te weten dat mango, net als het meeste andere hout, niet dol is op vocht. Ruim eventueel gespild water dus zo snel mogelijk op en neem je meubelen af met een droge of licht vochtige doek. Vermijd het gebruik van schoonmaakmiddelen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *