Laadpaal kopen- waar moet je rekening mee houden?

Laadpaal kopen: waar moet je rekening mee houden?

Steeds meer Nederlanders rijden tegenwoordig elektrisch. Dit heeft dan ook talloze voordelen. Niet alleen voor het milieu, maar ook belastingtechnisch. Hierdoor stijgt ook de vraag naar laadpalen bij huis. Een laadpaal kopen is echter niet iets wat je dagelijks doet. Bovendien wil je ook verzekerd zijn van de juiste werking. Weet jij met welke factoren je rekening moet houden als je een laadpaal aanschaft? Wij zetten de belangrijkste dingen voor jou op een rijtje.

Voldoende ruimte

Een laadpaal kopen is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Inmiddels zijn er heel wat aanbieders die laadpalen verkopen, maar dit moet natuurlijk nog wel passen bij jouw woning en auto. Alhoewel iedere particulier een laadpaal mag aanschaffen, betekent dit niet dat er altijd voldoende faciliteiten aanwezig zijn. Niet iedereen is immers gezegend met een eigen oprit of garage. Volgens de wettelijke richtlijnen mag je een laadpaal altijd installeren als dit op je eigen grond gebeurd. Wanneer je echter niet over deze mogelijkheid beschikt, ben je verplicht om de gemeente in te schakelen. Hierbij moet je een vergunningsaanvraag doen voor een verkeersbesluit om een laadpaal op openbare grond te plaatsen.

Indien de gemeente akkoord gaat, zal er een openbare parkeerplek toegewezen worden om de laadpaal te plaatsen. Deze wordt altijd vergezeld met een bijbehorend verkeersbord. Hierop staat dat enkel elektrische auto’s de parkeergelegenheid mogen gebruiken. In theorie betekent dit wel dat iedereen in de buurt gebruik mag maken van de laadpaal. Het kan daarom lonen om in de buurt navraag te doen wie er elektrisch rijdt (of wil rijden) en wie behoefte heeft aan een laadpaal. Als jullie gezamenlijk een vergunningsaanvraag doen is de kans groter dat deze ingewilligd wordt. Daarnaast kunnen de kosten voor de laadpaal gedeeld worden.

laadpaal kopen lanova

Welke laadpaal is geschikt?

Het aantal elektrische auto’s neemt gestaag toe. Hierdoor zien we ook een toename in het aanbod van laadpalen. Daarom is het verstandig om de verschillende mogelijkheden voor jouw auto op een rijtje te zetten. Het is immers niet enkel een kwestie van een stekker in het stopcontact steken. De laadpaal moet perfect aansluiten op jouw type auto. Over het algemeen kunnen we twee verschillende laadpalen onderscheiden. Eentje waarbij een laadkabel wordt meegeleverd en een ander waarbij je zelf een laadkabel moet gebruiken. Bij de meeste elektrische auto’s wordt standaard een laadkabel geleverd. Als dit niet het geval is, moet je voor een andere laadpaal  kiezen.

Tevens kun je ook nog van een aantal extra’s gebruik maken. Deze zijn altijd optioneel. Denk bijvoorbeeld aan extra laadvermogen, beveiliging of een dubbele aansluiting. Vooral dat laatste kan enorm handig zijn als je over twee elektrische auto’s beschikt. Hierdoor is het niet meer nodig om te wachten met opladen tot de ander klaar is, maar kan je ze gelijktijdig opladen. Ook kan de stekkeraansluiting per type auto verschillen. Neem daarom altijd contact op met de leverancier van de laadpalen en leg uit over welk type auto je beschikt. Zij weten jou precies te vertellen welke laadpaal geschikt is. Zo bega je nooit een miskoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *