houten vloer kopen

Houten vloeren leggen

Wie is er niet onder de indruk van de uitstraling, charme en comfort van een houten vloer? Heb je je tot nu toe laten tegenhouden omdat je opzag tegen het leggen ervan?
Dat is echt niet nodig.
Hieronder leg ik stapsgewijs uit hoe je zelf eenvoudig én goedkoop bijvoorbeeld die lelijke tegelvloer omtovert tot een mooie houten vloer.

De ondervloer

Tegelvloeren kunnen prima als ondervloer dienen en hoeven er in principe niet van te voren uitgesloopt te worden. Een bestaande houten vloer kan prima dienen als ondervloer. Verwijder van te voren wel eventuele plinten en spijkers en zet losse planken vast. Verwijder bij een cementvloer uitstekende delen en vul gaten. Verder is het belangrijk dat de ondervloer glad én waterpas is. Hiervoor zijn egaliserende ondervloeren beschikbaar maar je kunt ook gebruik maken van egalisatiekorrels. Van belang is het dat de ondervloer niet te vochtig is. Het vochtgehalte kun je opmeten met een zogenaamde hygrometer. Een percentage tussen 50% en 70% is prima.
Zo voorkom je kromme vloeren en ligt je vloer kaarsrecht.

Materiaalkeuze

De materiaalkeuze bepaalt of je vloer er straks geleefd, modern of nostalgisch uitziet. Hoe hoog de kosten van een houten vloer leggen zullen uitvallen bepaal je grotendeels zelf door slim in te kopen en je van te voren goed te oriënteren. Dit kan bij een vloerenspecialist, de bouwmarkt of speur Marktplaats af (voor de gevorderde klusser). Haal monsters in huis. Houd rekening met eventuele plinten en deurhoogtes. Houd je een van gelakte, gebeitst of een geoliede vloer? Wist je dat de vloer ook een isolerende werking heeft? Hoe dikker de vloer hoe hoger de isolatiewaarde. Wordt de vloer intensief gebruikt? Bestel altijd iets meer materiaal in verband met snijverlies!

Acclimatiseren

Hout is een natuurprodukt en “werkt”. Zorg er dus voor dat je de aangekochte planken tenminste één week in de ruimte waar deze komen te liggen laat acclimatiseren. De nieuwe vloer kan dan wennen aan de temperatuur en het vochtgehalte van de ruimte. Leg de planken netjes recht weg.

Vast of zwevend?

Weet je nu al zeker dat je die mooie vloer op een later tijdstip wilt meeverhuizen, kies er dan voor om de vloer zwevend te leggen. Houd er rekening mee dat de vloer kan gaan kraken en kan gaan werken. De andere optie is om de vloer op een tussenvloer te lijmen of te spijkeren op een tussenvloer.

Legrichting

Bedenk van te voren goed in welke richting je de vloerplanken legt.
In het algemeen geldt dat de vloer in de belangrijkste bron van licht wordt gelegd.
Verder kunnen horizontaal gelegde planken een smalle kamer breder doen lijken.
Verticaal gelegde planken kunnen een kamer juist langer doen lijken en bij een diagonale legmethode lijkt een kamer groter! Doe vooral in de showroom of bij bekenden inspiratie op!

Aan de slag!

Nu je al het vooronderzoek hebt gedaan, de ondervloer hebt geëgaliseerd en je materiaal klaarligt kun je je houten vloer leggen! Internet en YouTube bevatten uitgebreide leginstructies. Maak daar vooral gebruik van!
Veel succes!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *