Led verlichting

Geld besparen? Kies voor ledverlichting

In menig woning branden lampen meerdere uren per dag. En wat te denken van bedrijfspanden? Hier brandt verlichting vaak aanzienlijk vaker en langer dan in huis. Wanneer je veel gebruikmaakt van lampen, verbruik je veel energie. Hoe meer energie je verbruikt, des te hoger de energiekosten uitvallen. Je kunt hier echter betrekkelijk eenvoudig op besparen. Hoe? Door te kiezen voor ledverlichting. Het vervangen van alle lampen door ledverlichting is een investering, maar op de lange termijn levert het jou veel op. Door ledlampen aan te schaffen daalt jouw energieverbruik namelijk aanzienlijk en dat merk je in jouw portemonnee.

Meer licht, minder warmte
Gebruik je nu nog gloei- of halogeenlampen om jouw woning of kantoor te verlichten? Dan kun je tot wel 90 procent energie besparen. Nu vraag jij je ongetwijfeld af hoe dit komt. Het verschil zit hem met name in de manier waarop de energie verbruikt wordt. Gloei- en halogeenlampen verbruiken stroom grotendeels als warmte. 90 procent van de energie die zo’n lamp verbruikt, wordt omgezet in warmte en slechts 10 procent in licht. Vandaar dat dergelijke lampen ook altijd zo heet zijn wanneer je ze aanraakt. Bij ledverlichting gaat ongeveer 90 procent van de stroom op aan verlichting. Dit maakt ledverlichting niet alleen een stuk efficiënter, maar er komt ook nog eens veel meer licht van deze lampen af. Bovendien wordt een ledlamp niet warm.

Langer plezier van
Naast het feit dat ledverlichting efficiënter is, gaan ledlampen ook nog eens aanzienlijk langer mee. De meeste ledverlichting brandt tegenwoordig gemiddeld 20.000 uur. Dit is aanzienlijk meer dan een gloeilamp (plusminus 1000 uur) en een halogeenlamp (plusminus 3000 uur). Wanneer je jouw gloei- of halogeenlamp vervangt door ledverlichting, heb je hier de komende jaren geen omkijken meer naar.

De langere levensduur van ledverlichting zit hem overigens niet alleen in het aantal branduren. Nee, want ledlampen zijn ook minder fragiel dan gloei- en halogeenlampen. Ze beschikken namelijk niet over een gloeidraad die kan sneuvelen. Indien je tegen een ledlamp stoot, is deze niet direct kapot. Dit is bij gloei- en halogeenlampen vaak wel het geval. Doordat ledlampen minder breekbaar zijn, zijn ze ook ideaal voor plekken die lastig bereikbaar zijn. Denk hierbij aan een hoge fabriekshal of een sporthal. Door te kiezen voor ledverlichting op de werkvloer hoef je de lampen aanzienlijk minder vaak te vervangen. En dat scheelt jou een hoop gedoe.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *