besparen energie

Deel je huis praktisch in om meer energie te besparen

Energie besparen is een enorm belangrijk onderdeel van het leven voor veel mensen. Tegenwoordig ben je bijna een buitenstaander als je geen rekening houdt met milieu of onzuinig leeft. De overheid hamert op zelfvoorzienende alternatieven en we worden steeds bewuster dat ons huidige gedrag de aarde schaadt. Als we op dezelfde voet door zouden gaan, is de wereld een stuk minder mooi voor onze kinderen en (achter)kleinkinderen. Dat moeten we uiteraard voorkomen! Energie besparen klinkt vaak moeilijker dan het daadwerkelijk is. Er zijn heel veel kleine dingen die je kunt doen om meer energie te besparen. Hiervoor hoef je niet eens je leven drastisch om te gooien. Energie vergelijken kan bijvoorbeeld al heel veel helpen om aan het einde van het jaar wat geld over te houden. Sommige mensen blijven jarenlang bij dezelfde energiemaatschappij zitten, zonder dat ze op de hoogte zijn van goedkopere tarieven. Je zou dan ook een dief van je eigen portemonnee zijn als je dit niet zou controleren in een simpele vergelijkingstool. Natuurlijk is er in huis ook een heleboel wat je kunt doen om energie te besparen. Wist je bijvoorbeeld dat een praktische indeling al heel veel energie kan besparen?

Haal meubels weg bij radiatoren


We zien vaak dat er grote meubels voor de radiatoren van het huis staan. De bank staat voor de radiator in de woonkamer en het bed staat voor de radiator in de slaapkamer. Misschien kan je zo het idee krijgen dat het daar een stuk warmer zou worden, maar het tegendeel is waar. Juist door meubels voor radiatoren te zetten, blokkeer je de warme luchtstroom. Hierdoor blijft het juist langer koud in deze ruimtes! Haal dan ook, zover dit uiteraard mogelijk is, zoveel mogelijk alle grote meubels weg van de verwarming. Zo houden ze de warme lucht niet meer tegen en geniet je sneller van aangename temperaturen.

radiator

Hang dikke gordijnen op

Wist je dat je met de juiste raambekleding enorm veel energie kunt besparen? Slechts weinig mensen weten dat gordijnen ook energiebesparende kwaliteiten hebben. Ergens is het helemaal niet zo vreemd als we bedenken dat de meeste warme lucht door de ramen weer naar buiten verdwijnt. Door deze toevoer te blokkeren met een zeer dikke stof, zal je merken dat de warmte langer binnenshuis blijft. Hierdoor hoef je de thermostaat minder vaak omhoog te draaien en geniet je langer van een fijne temperatuur.

Let op: zorg er wel voor dat de gordijnen niet over de radiator heen vallen, anders creëer je hetzelfde effect als bij de meubels: je blokkeert de warmtestroom.

Houtkachel of toch niet?

Veel mensen maken tegenwoordig gebruik van een houtkachel. Dit is uiteraard een ideale manier om je woning te verwarmen en bovendien ook nog eens ontzettend gezellig. Uit recent onderzoek blijkt echter dat de houtkachel minder goed voor het milieu is. Er zijn verschillende manieren om de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken, maar helemaal voorkomen kan eigenlijk niet. Speelt een gezond milieu een belangrijke rol in jouw leven? Beperk je dan tot het besparen van energie op de centrale verwarming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *