Houten vloer kopen? Kies voor een eiken vloer

Houten vloer kopen? Kies voor een eiken vloer

Overweeg je om een houten vloer te kopen? Dan is het zeker het overwegen waard om voor een eiken vloer te kiezen. Eikenhout biedt namelijk vele voordelen, in dit blog gaan we hier dieper op in.

Eikenhout heeft een tijdloos karakter en is een sterke houtsoort

Eikenhout is van alle tijden. Het natuurlijke en tijdloze karakter en de mooie houttekeningen zorgen ervoor dat je eiken met vrijwel alle interieurstijlen kunt combineren. Bovendien is eikenhout van nature sterk waardoor het niet snel beschadigd en lang mee kan gaan.

Eiken heeft een lage warmteweerstand

In tegenstelling tot andere houtsoorten heeft eiken een lage warmteweerstand. Dat betekent dat je een eiken houten vloer zonder problemen op vloerverwarming kunt leggen, mits je voor een eiken vloer in de vorm van lamelparket kiest.

Lamelparket vloeren hebben een onderlaag van kruislings verlijmd berken multiplex die ervoor zorgt dat de massieve toplaag van de vloerdelen nauwelijks krimpt of uitzet als er schommelingen optreden in de temperatuur en in het vochtgehalte.

Eikenhout en duurzaamheid

Eiken vloeren zijn duurzaam, mits het hout uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is. Door duurzaam bosbeheer is de impact op onze bossen minimaal en kunnen de toekomstige generaties ook van de natuur genieten.

Kies daarom altijd voor een eiken houten vloer die gemaakt is van hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Blijf weg van goedkope houten vloeren die voor een paar tientjes op de markt worden aangeboden. 

Dergelijke vloeren zijn vaak gemaakt van hout dat geen duurzame afkomst heeft. Bovendien kunnen goedkope vloeren spinthout bevatten. Dit is het hout dat buiten de kern van de boomstam zit en een stuk minder stevig is dan het kernhout.

Vele legpatronen

Eikenhout is goed bewerkbaar en kan daardoor in vele patronen worden gelegd, zoals:

  • Het visgraatpatroon. hierbij worden de vloerdelen onder een hoek van 90° tegen elkaar aangelegd, waardoor er een visgraatmotief ontstaat.
  • Het Hongaarse punt patroon: bij dit legpatroon worden de vloerdelen onder een hoek van 45 of 60 graden tegen elkaar aangelegd. De kopse kant wordt daarbij schuin afgezaagd, waardoor er een zigzagpatroon ontstaat. 
  • Plankenpatroon: de echte klassieker onder de legpatronen, waarbij de vloerdelen recht naast elkaar worden gelegd.

Ruime kleurkeuze

In tegenstelling tot alle andere vloersoorten kan een eiken houten vloer in vrijwel iedere gewenste kleur worden afgewerkt. Dit unieke voordeel van houten vloeren zorgt ervoor dat je altijd een vloer kunt krijgen die bij jouw interieurstijl past.

Lange levensduur

Eikenhouten vloeren kunnen meerdere malen worden geschuurd en opnieuw worden afgewerkt. Daardoor werk je beschadigingen weg en ziet de vloer er weer als nieuw uit. Bovendien kun je ervoor kiezen om de vloer in een andere kleur af te laten werken. Een eiken vloer is daardoor een vloer voor het leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *