Hoe maak ik mijn woning energieneutraal

Hoe maak ik mijn woning energieneutraal?

In 2020 worden alle nieuwbouwhuizen energieneutraal gebouwd. Dat is goed nieuws voor alle mensen die van plan zijn om in 2020 een nieuwbouwhuis te huren of te kopen. Maar hoe zit het met alle bestaande woningen die nog niet milieuvriendelijk en duurzaam zijn gebouwd? Is jouw bestaande woning ook toe aan lagere energiekosten en wil jij ook bijdragen aan het milieu? Met deze handige tips woon ook jij binnenkort energieneutraal en bespaar je flink op je energiekosten. Zo houd je weer geld over om nieuwe meubels te kopen.

1. Maak een plan van aanpak

Voordat je meteen drastisch te werk gaat en als een kip zonder kop alles wat onnodige kosten meebrengt in huis wegdoet, is het verstandig om je leefsituatie eens goed te bekijken. Is het nodig om de televisie op stand-by te zetten? Waarom staan de lampen onnodig aan of staan stekkers van apparaten in het stopcontact, die op dat moment niet gebruikt worden? Kan de verwarming lager en is het nodig om iedere dag zolang te douchen?

Schrijf de dingen op die anders kunnen en begin met een plan van aanpak. Je leefsituatie anders instellen kan al geld besparen.Maak een plan van aanpak

2. Kosten gas en elektriciteit omlaag

Door je woning goed te isoleren breng je het gasverbruik omlaag. Vervang alle apparaten die op gas werken door zuinige elektrische apparaten, die hun eigen energie opwekken, zoals bijvoorbeeld de instant heater. Dicht alle tochtgaten met een tochtstrip. Het isoleren van verwarmingsleidingen, daken, muren en vloeren en door HR++glas of triple glas in je raamkozijnen te plaatsen zorgen ervoor dat je minder hoeft te stoken. Ook het isoleren van het dak of de zolder van de woning kan enorm veel schelen in stookkosten. Dit komt namelijk omdat de warmte van de woning omhoog stijgt. Zodra het dak en de zolder goed geïsoleerd zal je zien dat de stookkosten omlaag gaan. Extra tip: Door de kosten van elektriciteit te vergelijken kun je jaarlijks ook veel geld besparen.

3. Zonnepanelen plaatsen

De laatste jaren zijn zonnepanelen goedkoper geworden en voor de meeste huishoudens betaalbaar. Ze wekken op een klimaatvriendelijke manier duurzaam stroom en energie op.
Doordat zonlicht een onuitputtelijke bron is, wat met zonnepanelen gebruikt wordt voor het omzetten naar energie, ontstaat er geen schade aan het milieu. Check voor de zekerheid of je zonnepanelen bij schade en brand meeverzekerd zijn, of dat er een aparte verzekering moet worden afgesloten. Zonnepanelen die al op je dak vastlagen bij het kopen van je woning, vallen bijna altijd onder de opstalverzekering. Heb je een huurwoning, dan kun je ze meestal onder de inboedelverzekering aantekenen. Is dat niet mogelijk, sluit dan een extra opstalverzekering af.

Let op: zonnepanelen zijn soms makkelijk los te maken voor diefstal. Verzekeraars eisen aantoonbaar bewijs zoals inbraakschade- en sporen. Sommige verzekeraars dekken geen stormschade. Laat je altijd goed informeren welke opstalverzekering je kiest en welke goed aansluit bij jouw wensen.

Zonnepanelen plaatsen

4. Maak gebruik van gerecycled groene materialen

Het meest actuele op het gebied van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid is het circulair gebruik maken van gebruikte materialen. Producten die een tweede leven verdienen en zodoende bijdragen om jouw woning een eigen persoonlijk en karakteristieke sfeer te geven. Denk bijvoorbeeld aan oude houtmaterialen, leisteen, lakens van biologisch katoen, servies van gebruikte bamboe en maak gebruik van LED lampen. In de kringloopwinkel, op marktplaats en op rommelmarkten kun je de mooiste en groenste vintage goedkoop in huis halen.

Extra tip: zet wat groene planten in je huis voor een gezondere luchtcirculatie, planten zorgen namelijk ervoor dat schadelijke stoffen uit je woning weg wordt gefilterd. Bovendien dragen planten bij aan het maken van zuurstof en verhogen in huis de vochtigheidsgraad, wat zorgt voor een betere nachtrust. Leuk weetje is dat de bladeren van planten je huis in de zomer verkoelen!

5. Check je huis van onderen

Wat veel mensen van bestaande woningen vergeten met het maken van een woning die energieneutraal moet worden, is de kruipruimte van de woning te checken. De kruipruimte onder je huis is vaak vochtig en koud. Er gaat veel warmte verloren en schimmel kan zich uitbreiden. Het isoleren van je kruipruimte kan veel geld besparen. Voordeel van je kruipruimte isolatie dicht te maken is dat je vloer heerlijk warm blijft en schimmel geen kans krijgt zich uit te breiden.

Je kunt kiezen om je woning in een keer energieneutraal te maken, maar het kan ook in stappen. Het geld wat je erin investeert verdien je door de veranderingen die je hebt aangebracht ook snel weer terug. Bovendien stijgt door de aanpassingen de waarde van je koophuis aanzienlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *