LED tl armaturen

Alles wat je moet weten over LED tl armaturen

Als je een tl-lamp wilt ophangen in je huis of andere locatie zul je naast de lampen zelf ook LED-tl armaturen moeten aanschaffen. De armaturen zorgen ervoor dat de bron van het licht, je LED tl lamp, op zijn plaats blijft en van elektriciteit kan worden voorzien. In dit blog lees je alles wat je moet weten over LED tl armaturen als je erover denk om deze aan te schaffen. Voor een aanbod van verschillende LED tl kun je bijvoorbeeld bij Lichtpartner kijken.

Wat zijn LED tl armaturen

Een LED tl lamp moet worden opgehangen in een constructie om de lamp te kunnen dragen. Met de lamp alleen kun je eigenlijk niets beginnen. Zo’n constructie om bepaalde lampen in op te kunnen hangen wordt ook wel een armatuur genoemd. In deze armaturen zit de lamp in een lamphouder waardoor hij gemakkelijk kan worden vervangen. Het kan ook dat de lamp, vooral in het geval van LED verlichting, vast zit met bedrading in het armatuur. Meestal worden de lichtbron en het armatuur de ‘lamp’ genoemd.

De werking van LED tl armaturen

Armaturen zijn vaak gemaakt om de lampen gemakkelijk te kunnen vervangen of de lampen zitten vast in het armatuur. Soms heeft het armatuur zelf een knop om het licht te kunnen bedienen. Bij tl verlichting wordt de knop echter vaak los van het armatuur en de lamp geplaatst waardoor de lamp op afstand kan worden bediend. Deze worden dan vaak aan de muur van de kamer bevestigd. Het armatuur heeft daarnaast een elektrische bron nodig om het licht te kunnen laten werken. Een staande lamp voor in de woonkamer of een verplaatsbaar lampje voor op je bureau haalt zijn elektrische energie uit de stekker die je in het stopcontact moet steken. Hoewel sommige lampen tegenwoordig werken op zonne-energie. Een tl-buis met armatuur dat aan het plafond is bevestigd zijn direct bevestigd aan het elektrische circuit. De lichtbronnen zelf zijn bevestigd in het armatuur en halen daar hun energie om te kunnen branden vandaan.

Andere kenmerken van LED tl armaturen

Naast de algemene kenmerken en werkingen van armaturen die hierboven zijn genoemd kunnen ze nog meer kenmerken vertonen. Zo hebben sommige armaturen bijvoorbeeld een reflecterend oppervlak waar het licht uit de lichtbron op reflecteert. Door deze reflectie kan licht gemakkelijk naar de juiste plek geleid worden door het armatuur. Een armatuur kan ook een omhulsel bevatten die de lamp of lichtbron kan beschermen. Een armatuur kan ook nog kenmerken hebben die ervoor kunnen zorgen dat licht gemakkelijk verspreid wordt door een ruimte of dat licht gedimd kan worden wanneer dat nodig zou zijn. Bij de meeste LED tl armaturen is dit echter niet het geval. Het armatuur in combinatie met de bron van het licht, in dit geval de LED tl lamp, worden vaak samen de ‘lamp’ genoemd, maar eigenlijk is de lichtbron de lamp. In technisch taalgebruik en jargon wordt het woord ‘luminaire’ gebruikt de armatuur samen met de bron van het licht. Armaturen worden gebruikt voor veel verschillende soorten lampen en speciale armaturen worden ontwikkeld voor bijvoorbeeld de luchtvaart, auto’s en de medische sector.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *